środa, 31 października 2012
Halloween czas zacząć
Zombie, wiedźmy, potwory zaatakowały miasto. Tylko jeden
mały wampirek został jeszcze w domku, aby przygotować się na upiorną noc. Musi
jeszcze wypić dużo krwi, aby mieć siłę na wieczór. A wy jak przygotowujecie się
na halloween ???
niedziela, 28 października 2012
Cd 3. Halloween - Mumie atakują
Halloween to nie tylko potwory, czarownice, zombi, ale także
mumie. W tą upiorną noc w naszym menu nie zabraknie dań przede wszystkim dla dzieci. Mumie czyli zapiekane paróweczki
w cieście francuskim. Danie te nie jest wymyślne, ale podane w taki sposób
spowodują uśmiech na buziach naszych pociech.
przepis:
-cienkie parówki
-ciasto francuskie
-ziarenka pieprzu
Ciasto dzielimy na cienkie paseczki, a następnie zawijamy parówki tak by zostawić na jednym końcu odsłonięta część na oczka. Mumie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy ok. 15 min. Po upieczeniu na "twarzy" robimy dwa nacięcia nożykiem na oczy i wkładamy w nie np. ziarna pieprzu SMACZNEGO :)
czwartek, 25 października 2012
Cd 2. Halloween - Palce lizać
Halloween już nie długo,
więc warto pomyśleć o fajnych przysmakach w tą upiorną noc. U
nas na pewno nie zabraknie ciasteczek w kształcie palców zombi ….. Gdy przygotujecie
takie ciasteczka wasi goście oraz pociechy będą zaskoczeni naturalnym wyglądem palców. Warto ciasteczka
przyozdobić czerwonym lukrem, która przypomina krew. Mniam
-2 jajka
-120g masła
-0,5 szkl. cukru pudru
-5 łyżek cukru
-szczypta soli
-1 i 2/3 szkl maki pszennej
-migdały w płatkach
Z jednego jajka oddzielamy białko od żółtka (białko posłuży do posmarowania palców). W miseczce za pomocą miksera łączymy masło z cukrem pudrem, cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy jajko oraz żółtko. Miksujemy około 2 minut. Dodajemy mąkę do masy. Mieszamy. Powstałe ciasto zawijamy w folię spożywczą, władamy do lodówki na całą noc.
Po schłodzeniu ciasto dzielimy na dwie części. Jedną porcję wkładamy do lodówki, drugą natomiast formujemy. Stolnice posypujemy mąką ,odrywamy część ciasta i formujemy wałeczek chudszy od palca. Małym nożykiem lekko nacinamy w dwóch miejscach odwzorowując naturalne zgięcia palców, smarujemy paluchy białkiem. W miejscu paznokcia umieszczamy płatek migdała , mocno dociskamy. Paluchy przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Palce piec w temp. 200 stopni przez ok. 10 minut. SMACZNEGO
składniki:-2 jajka
-120g masła
-0,5 szkl. cukru pudru
-5 łyżek cukru
-szczypta soli
-1 i 2/3 szkl maki pszennej
-migdały w płatkach
Z jednego jajka oddzielamy białko od żółtka (białko posłuży do posmarowania palców). W miseczce za pomocą miksera łączymy masło z cukrem pudrem, cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy jajko oraz żółtko. Miksujemy około 2 minut. Dodajemy mąkę do masy. Mieszamy. Powstałe ciasto zawijamy w folię spożywczą, władamy do lodówki na całą noc.
Po schłodzeniu ciasto dzielimy na dwie części. Jedną porcję wkładamy do lodówki, drugą natomiast formujemy. Stolnice posypujemy mąką ,odrywamy część ciasta i formujemy wałeczek chudszy od palca. Małym nożykiem lekko nacinamy w dwóch miejscach odwzorowując naturalne zgięcia palców, smarujemy paluchy białkiem. W miejscu paznokcia umieszczamy płatek migdała , mocno dociskamy. Paluchy przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Palce piec w temp. 200 stopni przez ok. 10 minut. SMACZNEGO
wtorek, 23 października 2012
halloween coraz blizej- fuszerowane potwory
Coś dla fanów bajki chowdera. Czy słyszeliście o fuszerowanych
potrawach Mung Daala? Właśnie dziś na moim stole pojawiły się fuszerowane
potwory, które idealnie pasują na imprezkę halloweenową. smacznego
składniki:
-5 papryk
-25dag mięso mielone
-1 paczka ryżu
-1 mała cebula
-3 ząbki czosnku
-1 łyżka koncentratu pomidorowego
-olej do smażenia
-żółty tarty ser
-sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
Z papryki odetnij wierzchy, usuń gniazda nasienne. Cebulkę i czosnek drobno pokrój i usmaż na patelni. Mięso wymieszaj z ugotowanym ryżem, podsmażonym czosnkiem i cebulą, przyprawami i koncentratem pomidorowym , powinno mieć dość ostry, mocny smak. Uzyskanym farszem napełnij papryki, posyp serem i nałóż górne części papryki. Piec ok. 20-30 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ostrym nożykiem wytnij twarzyczki potworów. GOTOWE :)
składniki:
-5 papryk
-25dag mięso mielone
-1 paczka ryżu
-1 mała cebula
-3 ząbki czosnku
-1 łyżka koncentratu pomidorowego
-olej do smażenia
-żółty tarty ser
-sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
Z papryki odetnij wierzchy, usuń gniazda nasienne. Cebulkę i czosnek drobno pokrój i usmaż na patelni. Mięso wymieszaj z ugotowanym ryżem, podsmażonym czosnkiem i cebulą, przyprawami i koncentratem pomidorowym , powinno mieć dość ostry, mocny smak. Uzyskanym farszem napełnij papryki, posyp serem i nałóż górne części papryki. Piec ok. 20-30 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ostrym nożykiem wytnij twarzyczki potworów. GOTOWE :)
niedziela, 21 października 2012
Mini Hipster style
Pogoda na dworze jest piękna. Ja jednak z rodzicami wybrałem
się na zakupy. Zdjęcia zrobione z jednych galerii w poznaniu. Stylówka- mini
hipster style czyli połączenie zajawkowej kamizelki (zakupiona w SH za jedyne
3,5) oraz t-shirtu z motywem tatuaży na rękach. Dopełnieniem są glany, które
jak najbardziej pasują do stroju.
p.s. już niedługo zobaczycie tę samą kamizelkę w nowej odsłonie. kiss
p.s. już niedługo zobaczycie tę samą kamizelkę w nowej odsłonie. kiss
Czapka: h&m
T-shirt: ZARA
Kamizelka: JEEPERS z SH za 3,5zł
Spodnie: ZARA
Glany: H&M
wtorek, 16 października 2012
ciasto marchewkowe
Każda mama wie, że dzieci kochają łakocie, a niestety nie
przepadają za warzywami. A gdyby tak słodkie co nie co połączyć z marchewką,
wtedy można wyczarować przepyszne ciasto. Maluchy zajadając się ciachem nie
spostrzegą się, że jest w nim zdrowe warzywko – takie jak marchewka. SmacznegoJ
składniki:
-4 szt. jajka
-2 szkl. mąki pszennej
-1,5 szkl. cukieru
-1 szkl. oleju
-2 szkl. startej marchwi
-1,5 łyżeczki sody
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyzeczki cynamonu
-1,5 łyzeczki gałki muszkatałowej
*dodatek: posiekane orzechy włoskie, rodzynki itp.
Jajka miksujemy razem z cukrem na puszysta masę. Nastepnie do masy jajecznej dodajemy suche składniki : mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałke muszkatałową. Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchew, olej i nasze dodatki (u mnie są to orzechy włoskie). Ciasto przelewamy do tortownicy lub blachy , wysmarowanej masłem oraz wysypanej bułka tartą. Pieczemy ok 60 min. w temperaturze 170-180 stopni. Ciasto podajemy z cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. SMACZNEGO
-2 szkl. mąki pszennej
-1,5 szkl. cukieru
-1 szkl. oleju
-2 szkl. startej marchwi
-1,5 łyżeczki sody
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyzeczki cynamonu
-1,5 łyzeczki gałki muszkatałowej
*dodatek: posiekane orzechy włoskie, rodzynki itp.
Jajka miksujemy razem z cukrem na puszysta masę. Nastepnie do masy jajecznej dodajemy suche składniki : mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałke muszkatałową. Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchew, olej i nasze dodatki (u mnie są to orzechy włoskie). Ciasto przelewamy do tortownicy lub blachy , wysmarowanej masłem oraz wysypanej bułka tartą. Pieczemy ok 60 min. w temperaturze 170-180 stopni. Ciasto podajemy z cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. SMACZNEGO
niedziela, 14 października 2012
Spacerek z mamusią
Pogoda nas nie rozpieszcza. Jednego dnia jest pięknie i słonecznie, kolejnego dnia jest szaro i buro. Aktualnie pogoda jest idealna na spacer, który jest frajdą dla każdego malucha. Najbardziej lubię, gdy rodzice przymrużają oko na to co robię. Co do zestawu to musi być luźno, dlatego też wybrałem bluzę z kapturem ZARA oraz spodnie dresowe H&M. Enjoy
Spodnie : h&m
Bluza : Zara
Buty : adidas
wtorek, 9 października 2012
makaron ze świeżymi grzybami
Po udanym grzybobraniu nie ma to jak szybka, prosta, a zarazem smaczna potrawa z grzybów :) polecam mniam mniam
składniki:
-makaron
-grzyby
-olej
-śmietana 30%
-natka pietruszki
-sól, pieprz
Grzyby pokroić i krótko podsmazyc na oleju, a następnie dolać śmietany. Gdy sosik odparuje doprawić sola i pieprzem. Makaron ugotować, osączyć, wymieszać z grzybami. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
składniki:
-makaron
-grzyby
-olej
-śmietana 30%
-natka pietruszki
-sól, pieprz
Grzyby pokroić i krótko podsmazyc na oleju, a następnie dolać śmietany. Gdy sosik odparuje doprawić sola i pieprzem. Makaron ugotować, osączyć, wymieszać z grzybami. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
niedziela, 7 października 2012
Na luzaka
Odsłona na luzaka czyli mój miejski styl. Szarość w
100% pięknie komponuje się jesienią-
dlatego dzisiejsza stylizacja ukazuje dwa kolory szarość oraz czerń. Jak zawsze
zestaw jest luźny i wygodny. Po raz kolejny w mojej stylówce pojawiają się
spodnie ZARA oraz czapka H&M. Fajnym
dodatkiem do dzisiejszej stylówki są okularki wayfarer oraz łańcuch przerobiony
z bransoletki mamy. Dla mnie bomba. BYE
Sweter : next
Zara : spodnie
Glany : h&m
Okulary : no name
Czapka : h&m
Łańcuch : house (zrobiony z bransoletki mamy)
wtorek, 2 października 2012
tak jak lubie - modna kratka
Początek października jest naprawdę słoneczny, lecz niestety
na dworze jest chłodno. Mimo takiej pogody chciałem pochwalić się cudną koszulą
w kratkę zakupioną w SH. Jest naprawdę elegancka, a przede wszystkim modna.
Oczywiście koszula pasuje do każdego rodzaju jeansów- ja wybrałem szare jeansy firmy ZARA. Dopełnieniem stylizacji
jest pasek z ćwiekami oraz czapka typu bejsbolówka firmy H&M. No i
oczywiście butki z sznurówkami o jaskrawym kolorze - moje kochane adidaski. My
favorite look
koszula : TU (SH-cena 12pln)
spodnie :zara
czapka : h&m
pasek : h&m
buty : adidas
Subskrybuj:
Posty (Atom)