środa, 28 listopada 2012

Sos orzechowo- miodowy

Och dziś tata przeszedł samego siebie serwując nam obiad po królewsku. Polędwiczka grillowana z sosem orzechowym podane na sałacie była wyborna. Myślę, że nawet Magdzie Gessler by smakowało…. Hehe. Tato-razem z mamą chylimy czoło:)



przepis:
-orzechy włoskie
-miód
-sos z cytryny
-ocet balsamiczny
-sól

Na suchej patelni wrzucamy orzechy  i podpiekamy przez chwilkę, aby wydobyć ich aromat, aby nie spalić skórki, gdyż wtedy orzechy będą miały gorzki smak. Nastepnie wlewamy miód i chwile razem smażymy. gdy orzechy się skarmelizują zdejmujemy patelnie z ognia i przestudzamy ,a nastepnie doprawiamy octem balsamicznym i sokiem z cytyny oraz szczyptą soli. Całość przelewamy do naczynia i wstawiamy do lodówki gdzie może stać tam kilka dni. Sos najlepiej nadaje sie jako dodatek do mięs lub sałatek.


czwartek, 22 listopada 2012

Pancakesy z dżemem dyniowo- jabłkowym

Razem z mamą uwielbiamy takie dni kiedy tata ma wolne w tygodniu, gdyż wtedy całą rodzinką możemy coś upichcić w kuchni. Dziś zgodnie podjęliśmy decyzję o zrobieniu miękkich placuszków tzw. Pancakes-ów. Te miękkie, puszyste placuszki bardzo szybko się wykonuje, a jeszcze szybciej zajada. … Najlepiej smakują z konfiturą, my jednak podaliśmy je z dżemem (z naszej spiżarni)  dyniowo- jabłkowym z cynamonem i sokiem z cytryny oraz goździkami. Mniam

 
 
przepis:
-2 jajka
-80-100 g rozpuszczonego masła
-2 szklanki mąki
-1,5 szklanki mleka
-4 łyżeczki kwaśnej śmietany
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Masło rozpuścić w rondelku. Do miski wbić jajka, następnie dodać mąkę, mleko, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia i na końcu rozpuszczone masło. Dokładmie wymieszać mikserem. Ciasto nalewać na rozgrzaną , suchą powierzchnie patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Placuszki mają być niewielkie i pulchne. Ułożyć na talerzu  w piramidę przekładając kwaśna konfiturą lub w dowolnej kompozycji.
 
 
 


poniedziałek, 19 listopada 2012

Czaszki i ćwieki - My style

Czaszki i ćwieki podbiły serce moich rodziców. Dlatego w mojej garderobie nie mogło zabraknąć ubrań, które mają takie elementy jak czaszki lub ćwieki, które są w tym sezonie hitem. Czapkę z motywem  czaszek nie było problemu znaleźć w sklepie takim jak H&M, niestety ubrania z ćwiekami dla dzieci jest bardzo mało, a dla chłopców na rynku polskim nie ma w ogóle. A jak są, to niestety bardzo drogie. Jednak dzięki inwencji moich rodziców oraz takich elementów jak ćwieki i farba do ubrań moja kamizelka, która już była kiedyś pokazana, została przerobiona. I tak nie wielkim kosztem i pracą kamizelka rzucona gdzieś w głąb szafy dostała nowego życia. BYE

 
 
 
 
 
 
 
Czapka: h&m
Koszula: urban rascals
Kamzelka: jeepers (SH + DIY)
Spodnie:marks & spencer
 
 
 


piątek, 16 listopada 2012

Szarlotkowy zawrót głowy

Kiedy jest tak szaro na dworze, a temperatura jest bliska zeru nasze nastroje zmieniają się w skrajności w skrajność. No bo jak tu sięcieszyć, gdy jest tak brzydko. Wiadomo nie od dziś, że słodka rozkosz potrafi zdziałać cuda. Naszą receptą na poprawienie nastroju jest ciacho i to nie byle jakie ciacho- szarlotka. Ciasto te jest ucztą dla podniebienia, kusi zapachem cynamonu oraz dużą ilością jabłek. Obłędnie wygląda i obłędnie smakuje. Mniami

 składniki:
-500g mąki pszennej
-250g margaryny
-90g cukru pudru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 żółtka
-3 łyżki śmietany

-ok. 3 kg miękich jabłek
-3 łyżki cukru
-1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżki mąki pszennej

-2 łyżki cukru
-2 białka
 
 


 Składniki na ciasto szybko zagniatamy na jednolitą mase(margaryna, żółtka oraz śmietana muszą być schłodzone). 2/3 ciasta nakładamy na blaszkę i wsadzamy do lodówki na 1 godzinkę, resztę ciasta chowamy do zamrażarki. Jabłka obieramy ze skórki , usumamy gniazda nasienne i kroimy na bardzo cieniutkie plasterki (muszą byc naprawdę cienkie), dodajemy cynamon, mąkę i cukier. Mieszamy uważając, żeby niepołamać pokrojonych jabłek. Ciasto wyciągamy z lodówki i układamy grubą warstwę jabłek, mocno przyciskając. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodając 2 łyżki cukru. Ubite białko nakładamy na powietrzchnię jabłek. Na wierzch zcieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy około 70 min. w temp. 160 stopnii. Smacznego









sobota, 10 listopada 2012

Rogale Świętomarcińskie – w naszym wydaniu

  Ach te smaczne, mięciutkie rogaliki kuszą swoim wyglądem w każdej cukierni. Wiadomo można się skusić i kupić rogalika, ale czyż nie jest lepszą frajdą zrobić  je samemu w domku. W tym roku skusiliśmy się by zrobić takie rogale samemu, dzięki temu, że w naszym domu mamy rodowitego Poznaniaka (naszego małego krasnala), więc nie możemy zapomnieć o tradycji Poznańskiej, jakim jest Rogal Marciński. Kręcenie ciasta, wyjadanie masy oraz samo przygotowanie tych pyszności sprawiło nam wiele śmiechu, a ich kosztowanie było uwiecznieniem naszej ciężkiej, lecz miłej pracy. Mamy nadzieję, że również w waszych domach pojawi się taki rogal na niedzielnym stoleJ SMACZNEGO

 

składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżka cukru
- 25 g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- gotowa masa makowa
- orzechy włoskie, migdały

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki i wtedy pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć obfitą porcję masy makowej , uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 200 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu polukrowac i posypac rozdrobnionymi orzechami i migdałami .

wtorek, 6 listopada 2012

Mini military style

Niestety nadeszła pora, w której liczy się przede wszystkim  ciepło. Nie ważne jak wyglądasz, ważne, żeby nie zmarznąć. Wiadomo nie od dziś, że dziecięce ubranie na tak chłodną jesień musi być przede wszystkim wygodne. Nie mogą krępować ruchów, pokazywać tu i ówdzie oraz muszą być lekkie. Dzisiejszym lookiem jest genialna kurtka w zestawieniu z moimi kochanym glanami. Dopełnieniem są grey spodnie, czapeczka (którą wielokrotnie widzieliście) oraz cieniutki dzianinowy szaliczek w paski. BYE

 
 
 
 
 

Czapka: h&m
Szalik: no name
Kurtka: hadleigh
Spodnie: cherokee
Buty: h&m

 

niedziela, 4 listopada 2012

Lody, lody na patyku....

Jesień zadomowiła się u nas na dobre, my jednak nie zapominamy o smakach lata- czyli o lodach. Dziś w naszym domu tata wyczarował pyszne sorbety o smaku kiwi i truskawek. Do ich przygotowania nie potrzebujesz wielu składników- wystarczą owoce, cukier do smaku oraz wyciśnięty sok z cytryny. Oczywiście wszystko należy zblendować, wlać do foremek i zamrozić. BON APPETIT