poniedziałek, 8 kwietnia 2013

ciasto francuskie z suszonymi pomidorami oraz fetą

Och Ci moi rodzice są fantastyczni. W modzie jak i w kuchni czują się jak ryby w wodzie…. No może nie tak dosłownie. Ale są jak pani wróżka i pan wróżek czarują i czarują w tej kuchni. I dzisiaj wyczarowali smakowitą przekąskę czyli rożki z ciasta francuskiego z fetą oraz suszonymi pomidorami posypane sezamem……. Mmmmm pychota. Danie szybkie, smaczne i smakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.  Bye:*


Ciasto francuskie z suszonymi pomidorami i fetą
przepis:
-ciasto francuskie
-suszone pomidory
-ser feta
-sezam
-jajko

Ciasto francuskie dzielimy na małe kwadraty, na każdy układamy pokrojone pokrojone suszone pomidory lub ser fata lub jedno i drugie. Każdy kwadracik składamy na trójkąty letko przygniatając brzegi, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 200 stopni  na ok. 10-15 min. na złoty kolor  i gotowe. Smacznego




6 komentarzy:

  1. sa jeszcze jakies inne opcje na farsz do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak oczywiście.ciasto francuskie nadaje się do prawie wszystkiego na słodko, słono... w zależności jak kto lubi. Do farszu można dodać mięso mielone,kurczaka, owoce morza, warzywa, różne sery itd. kombinacji na ciasto francuskie jest wiele, więc warto próbować, aby znaleść te przekąski z ciasta fracuskiego, które najbardziej będą smakować:)pozdrawiam

      Usuń
  2. Zrobiłam!! Z kumpelą zjadłyśmy ich naprawdę dużo :P Coś pysznego, na samą myśl już mi ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O bozziu dziękuję ci za ten przepis. Do tej pory robiłam takie trójkąty z szynką i serem ale dzisiaj zrobię taką wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zajadam, pychota:)

    Niektóre urozmaiciłam oliwką, lecz...wyszło nieco słono

    OdpowiedzUsuń