czwartek, 31 stycznia 2013

Makaron na szybko

Każdy rodzic czasem tak ma, że nie ma w ogóle czasu, a dziecko musi jednak coś zjeść. Fajnym sposobem na urozmaicenie makaronu jest dodanie do niego pikantnej kiełbaski chorizo. Danie jest banalne, szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczne.  Polecam

pene z chorizo
przepis:
-oliwa extra
-250 gram pene
-100 gram chorozo
-200 gram pomidor świeży
-4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
-starty parmezan
-nać pietruszki
-sól, pieprz, ostra papryka
 
Makaron gotujemy al dente. W trakcie, gdy makaron się gotuje przyrządzamy sos.  Na rozgrzaną patelnie z oliwą wrzucamy cienko pokrojone chorizo. Chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Następnie dodajemy czosnek, pokrojone w kostkę pomidory (bez skórki). Mieszamy pod koniec smażenia dodajemy pietruszkę, doprawiamy wg uznania solą, pieprzem oraz ostrym dodatkiem np. sosem piri piri...Gotowy sos mieszamy z makaronem. Tak przygotowany makaron posypujemy startym parmezanem. Smacznego
 
 
 

niedziela, 27 stycznia 2013

Francuskie ciasteczka z orzechami

Francuskie ciasteczka z orzechami podbiły nasze serca. Nie tylko, dlatego że są szybkie w wykonaniu, ale również, dlatego że mają składniki odżywcze takie jak miód i orzechy. Ciasteczka można wzbogacić składnikami takimi jak suszona żurawina, rodzynki, migdały. Wystarczy odrobina inwencji twórczej. ....Cudo

 
francuskie ciasteczka z orzechami
przepis:
-gotowe ciasto francuskie
-miód
-orzechy włoskie
-orzechy laskowe
 
Ciasto francuskie rozwijamy na stole i smarujemy miodem. Orzechy łuskamy i siekamy na drobniutkie kawałki (My wykorzystaliśmy orzechy włoskie i laskowe).Następnie rozsypujemy je dość gęsto na cieście i ciasno zawijamy. Uzyskany rulonik kroimy w plasterki - ślimaczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach. Smacznego
 
 
 


czwartek, 24 stycznia 2013

Locked Out Of Heaven czyli kapelusz w roli głównej

Kapelusz to jest to, co brakowało w mojej garderobie. Rodzice się śmieją, że szafa się już ledwo domyka, ale co chwilę dostaję coś nowego. I to nie tylko dlatego, żeby mieć nowe stylizacje, ale również dlatego, iż mama jest istną szafiarką. Kocha szukać mi ubrania w sieciówkach oraz sh. I naprawdę została stworzona do tej roli….heheh.



 
Dzisiejsza stylizacja to codzienny look, który kocham. Nie jest oficjalny, ale nawet na jakąś ważną uroczystość nie powstydziłbym się w niej wyjść. Dzisiejszy look mamie skojarzył się z piosenką Bruna Marsa „ Locked Out Of Heaven. Ale naprawdę nie wiem, dlaczego gdyż oprócz kapelusza nie mam nic podobnego w stroju. Ale mama zawsze wie lepiej J BYE
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

kapelusz: no name
okulary: no name
bluza:next
t-shirt: rebel (sh)
bransoletka neon: h&m
bransoletka II: new yorker
spodnie:early days (sh)
szelki: no name (sh)
buty: h&m



poniedziałek, 21 stycznia 2013

burrito czyli smak meksyku

  Temperatura za oknem jest minusowa, jednak my dziś nie przejmowaliśmy się, że jest tak mroźnie, gdyż w kuchni mieliśmy istny meksyk. I to dosłownie. Mama krzątała się po kuchni psocąc się tacie, tata próbował robić w spokoju obiad, a ja po cichu podkradałem smakołyki z mej bajkowej kuchni. Było pełno śmiechu, mąki na podłodze i pełno sprzątania. Ale było naprawdę warto zrobić taki meksyk w domu, gdyż na obiad pojawiło się pyszne meksykańskie danie- burrito w pszennej tortilli. Pychota. Polecam wszystkim, którzy już tęsknią za latem. Kiss:*
 

placki tortilla
przepis:
-0,5 kg mąki
-0,5 łyżeczki soli
-2 łyzki oleju
-woda
Zagnieść składniki na ciasto z dodatkiem wody, powinno być takie jak na makaron dość twarde, a zarazem elastyczne. Podzielic na 8 części i cienko rozwałkować. Smażyć na suchej patelni z 2 stron kilkakrotnie obracając. Po usmażeniu przykryć, aby ciasto się sparowało.

farsz na burrito
przepis:
-0,4 kg miesa mielonego
-1 mały koncentrat pomidorowy
-1 papryka
-1 cebula czerwona
-1 cebula biała
-1 puszka fasoli czerwonej
-1 puszka kukurydzy
-sól, pieprz, cukier, oregano, tabasco lub sos piri piri
Mięsą podsmażyć na patelni. Następnie dodajemy pokrojąną w kostkę paprykę oraz cebulę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy koncentrat. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy fasolę oraz kukurydzę. Doprawiamy do smaku. Gotowy farsz zawijamy w placki tortilli. Jeśli ciasto tortilli jest zimne, gotowe burrito wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Smacznego

piątek, 18 stycznia 2013

Codzienny look


Zima nas nie rozpieszcza. Jest bardzo zimno….brrrr. Jedynym plusem, że jest tak zimno to to, że jest śnieg. A gdy jest śnieg zaczyna się jazda na sankach oraz rzucanie śnieżkami. Minusem takiej temperatury jest fakt, iż  muszę ubierać się na cebulkę i niestety w takiej stylizacji jak dzisiaj nie mogę mieć robionych zdjęć na świeżym powietrzu. Ale jeszcze tylko 2-3 miesiące i zima się skończy… UFF. I właśnie moja stylizacja nawiązuje do wiosny. Kurteczka khaki, spodnie baggy oraz neonowa czapka- super stylowo i wygodnie. Dla mnie ta stylizacja jest mega. BYE:*

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
czapka: h&m
chusta: bershka
bluzka: rebel (sh)
kurtka: no name
spodnie:early days (sh)
buty: h&m
 
 
 
 
 

niedziela, 13 stycznia 2013

Drożdżówkowy mix

Moje życie jest słodkie. Nie tylko dlatego, że mam cudownych rodziców, sam jestem do schrupania, ale również dlatego że moi rodzice kochają kombinować w kuchni. Dla mnie kuchnia to zaczarowane miejsce, gdzie co chwile czaruje się cudne rzeczy. Mimo,  iż spod rąk mamy i taty wychodzą czarodziejskie dania to nie oznacza, że jemy nie zdrowo. Jemy i to bardzo zdrowo. Omijamy szerokim łukiem Fast foody i różne nie zdrowe rzeczy…. Smaku kebaba nie znam, również nie wiem jak smakują Fast foody, jednak wiem jak powinny wyglądać najlepsze drożdżówki na święcie. I dzięki temu, że razem z rodzicami prowadzę tego bloga mogę się z wami podzielić czymś tak pysznym. Mam nadzieje, że każda mamusia w domku zrobi swoim dzieciom takie drożdżóweczki i będą im również smakować jak mnie. :*

Drożdżówki
przepis :
-1/2kg maki
-2łyżki cukru
-50g drożdży
-1szkl mleka
-Cukier waniliowy
-2 jajka
-łyżka masła

Do ciepłego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże oraz kilka łyżek mąki (my daliśmy około 3 łyżek). Wszystko wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 15min. Masło roztopić.
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier waniliowy, jajka oraz zaczyn z drożdży.  Wymieszać, następnie dodać rozpuszczone masło. ciasto wyrobić. Pozostawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. Grubość ciasta ma mieć około 2cm. Następnie szklanką wycinamy krążki. Nasze krążki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 20 min., aby ciasto jeszcze troszkę wyrosło. Po upływie czasu smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem. Na nasze drożdżówki kładziemy co chcemy (może być to budyń, masa serowa, owoce. W naszym wypadu były to jabłka pokrojone w plasterki). Drożdżówki posypujemy kruszonką. Piec w temp 180stpni około 25min.Smacznego


niedziela, 6 stycznia 2013

Chleb z suszonymi pomidorkami

 
Jak cudownie obudzić się i poczuć zapach pieczonego chleba. A jeszcze lepiej zajadać się nim. Tak oto rozpoczęliśmy niedzielny poranek z chlebkiem, które mama zrobiła. Pyszności
 


- 500g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 25g świerzych drożdży
- 200ml ciepłej wody
- 80ml oliwy
- ok.100g suszonych pomidorów
- 2 łyżki ziół prowansalskich


Do miski wsypujemy mąkę oraz sól. Mieszamy. Dodajemy rozkruszone drożdże. Stopniowo dodajemy wodę oraz oliwę. Zagniatamy (ciasto musi być elastyczne). Pod koniec dodajemy zioła oraz suszone pomidorki. Przykrywamy nasze ciasto ściereczką i odstawiamy je na godzinę w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie formujemy je na bochenek. Następnie odstawiamy kolejny raz na 40min., przykrywając wilgotną ściereczką. Po upływie czasu pieczemy nasz bochenek w formie wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 220 stopni, ok. 30min. Smacznego

 
 
 
 

czwartek, 3 stycznia 2013

Truflowy raj

Pogoda zaskakuje nas codziennie. Jest styczeń, a jest kilka stopni na plusie. W sumie nie ma co narzekać lepiej, żeby było na plusie niż dużo, dużo na minusie. Reasumując jest szaro, buro, nudno,  a w dodatku dopadła nas grypa. Mimo iż fatalnie się czujemy postanowiliśmy zrobić coś słodkiego. Inspiracją do truflowego raju był program Jamie Olivera. Może dzięki tym słodkością poczujemy się lepiej. Bye



Trufle
przepis :
-2 tabliczki czekolady
-2 łyżki masła
-100 ml śmietany
-kakao
-wiórki kokosowe
-orzechy laskowe

Przygotowujemy kąpiel wodną i rozpuszczamy w niej czekoladę. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, dolewamy śmietanke i masło, dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą na gładką jednolitą masę.  Przelewamy masę do płaskiego naczynia i wstawiamy do lodówki, aż masa stwardnieje, aby można  nabierać ją  łyżeczkę. Z utwardzonej masy formujemy palcami niewielkie kulki do kazdej w środek wsadzamy orzech laskowy. Czekolada nie będzie lepić się mocno do rąk, gdy raz na jakiś czas opłuczemy je w wodzie z kostkami lodu. Każdą uformowaną kulkę obtaczamy w kakao lub wiórkach kokosowych. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce.Smacznego