Każda mama wie, że dzieci kochają łakocie, a niestety nie
przepadają za warzywami. A gdyby tak słodkie co nie co połączyć z marchewką,
wtedy można wyczarować przepyszne ciasto. Maluchy zajadając się ciachem nie
spostrzegą się, że jest w nim zdrowe warzywko – takie jak marchewka. SmacznegoJ
składniki:
-4 szt. jajka
-2 szkl. mąki pszennej
-1,5 szkl. cukieru
-1 szkl. oleju
-2 szkl. startej marchwi
-1,5 łyżeczki sody
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyzeczki cynamonu
-1,5 łyzeczki gałki muszkatałowej
*dodatek: posiekane orzechy włoskie, rodzynki itp.
Jajka miksujemy razem z cukrem na puszysta masę. Nastepnie do masy jajecznej dodajemy suche składniki : mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałke muszkatałową. Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchew, olej i nasze dodatki (u mnie są to orzechy włoskie). Ciasto przelewamy do tortownicy lub blachy , wysmarowanej masłem oraz wysypanej bułka tartą. Pieczemy ok 60 min. w temperaturze 170-180 stopni. Ciasto podajemy z cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. SMACZNEGO
-2 szkl. mąki pszennej
-1,5 szkl. cukieru
-1 szkl. oleju
-2 szkl. startej marchwi
-1,5 łyżeczki sody
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyzeczki cynamonu
-1,5 łyzeczki gałki muszkatałowej
*dodatek: posiekane orzechy włoskie, rodzynki itp.
Jajka miksujemy razem z cukrem na puszysta masę. Nastepnie do masy jajecznej dodajemy suche składniki : mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałke muszkatałową. Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchew, olej i nasze dodatki (u mnie są to orzechy włoskie). Ciasto przelewamy do tortownicy lub blachy , wysmarowanej masłem oraz wysypanej bułka tartą. Pieczemy ok 60 min. w temperaturze 170-180 stopni. Ciasto podajemy z cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz