wtorek, 16 października 2012

ciasto marchewkowe


Każda mama wie, że dzieci kochają łakocie, a niestety nie przepadają za warzywami. A gdyby tak słodkie co nie co połączyć z marchewką, wtedy można wyczarować przepyszne ciasto. Maluchy zajadając się ciachem nie spostrzegą się, że jest w nim zdrowe warzywko – takie jak marchewka. SmacznegoJ
 
 
 
składniki:
-4 szt. jajka
-2 szkl. mąki pszennej
-1,5 szkl. cukieru
-1 szkl. oleju
-2 szkl. startej marchwi
-1,5 łyżeczki sody
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyzeczki cynamonu
-1,5 łyzeczki gałki muszkatałowej
*dodatek: posiekane orzechy włoskie, rodzynki itp.

Jajka miksujemy razem z cukrem na puszysta masę. Nastepnie do masy jajecznej  dodajemy suche składniki : mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałke muszkatałową. Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchew, olej i nasze dodatki (u mnie są to orzechy włoskie). Ciasto przelewamy do tortownicy lub blachy , wysmarowanej masłem oraz wysypanej bułka tartą. Pieczemy ok 60 min. w temperaturze 170-180 stopni. Ciasto podajemy z cukrem pudrem, lukrem lub polewą  czekoladową. SMACZNEGO

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz