piątek, 15 marca 2013

wegetariańska kuchnia arabska

Dziś w naszej kuchni zawitało danie arabskie takie jak falafel. Już od dawna myśleliśmy, aby zrobić je w domu. Danie te jest bardzo banalne w przygotowaniu, a jak smakuje:) Do takich kuleczek najważniejszym składnikiem jest ciecierzyca:) Owe kuleczki smarzy się na głebokim tłuszczu i mimo naszych obaw, że falafele będą tłuste i niezjadliwe, wyszły przepyszne:) Enjoy:*

 falafel
przepis:
-0,5 kg ciecierzycy
-1 mała cebula
-3 ząbki czosnku
-1 pęczek natki pietruszki
-1 łyżka mąki
-2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka kminu
-1/4 łyzeczki czarnego pieprzu
-1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
-olej do smażenia

Suchą ciecierzyce moczymy kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie wraz z cebulą i czosnkiem blendujemy na jednolita masę. Pietruszkę drobno siekamy i dodajemy do masy wraz z przyprawami i mąką i wyrabiamy ciasto. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe falafele  podaliśmy z pikantnym sosem pomidorowym  oraz ryżem z dodatkiem curry. Uwaga do rodzinki takiej jak nasza 2+1 spokojnie wystarczy przygotowanie falafeli z połowy porcji. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz