Deser bez pieczenia- jabłecznik pod pianką na biszkoptach. Idealny na nadchodzące ciepłe dni i nie tylko....
Plusy jabłecznika to fakt, że nie trzeba go piec, sprawdzać czy ciasto urosło. Jabłecznik jest lekkim deserem o delikatnym smaku.
Jabłecznik bez pieczenia
przepis:
- biszkopty
-duzy mus jabłkowy
-2 śnieżki
-3 łyzeczki żelatyny
-2 szkl. mleka
-3 galaretki cytrynowe
Na dno okrągłej tortownicy układamy biszkopty.... Pierwsza warstwa: 2
galaretki rozpuszczamy w gorącej w wodzie z godnie z przepisem na opakowaniu.
Gdy galaretka ostygnie łączymy ją mikserem z masą oraz z 1 łyżeczką rozpuszczonej
żelatyny. Gotowy mus jabłkowy przekładamy na tortownicę wyłożonej biszkoptami.
Tak przygotowaną pierwszą warstwę wkładamy do lodówki, aby mus jabłkowy
zastygł.. Druga warstwa: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie dodajemy
2łyżeczki rozpuszczonej żelatyny. Pozostawiamy do ostygnięcia. W tym samym czasie
dwie śnieżki miksujemy z 2 szklankami mleka. Gdy galaretka jest zimna łączymy
szybko z śnieżkami i energicznie mieszamy. Przelewamy na zastygniętą masę
jabłkową. Wkładamy ciasto do lodówki, aby całość zastygła. Przed podaniem nasze
ciasto można przyozdobić kakaem, startą czekoladą itd. Smacznego
super smakowiie wygląda na pewno skorzystam z przepisu gdyż pieczenie mi się nie udaje
OdpowiedzUsuńa więc polecamy bo naprawdę ciacho jest bardzo dobre:) pozdrawiamy
UsuńA ten mus to jakiś gotowy kupujecie? :)
OdpowiedzUsuńmus jabłkowy jest z naszej spiżarni:)jednak taki mus można dostać prawie wszędzie:P
OdpowiedzUsuńmus jabłkowy to po prostu jabłka ugotowane :)
OdpowiedzUsuńIle tego musu(g)? W jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę?
OdpowiedzUsuńmy daliśmy taki duży litrowy słoik , a żelatynę rozpuszczamy w ok.75ml wody
Usuń