poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Jabłecznik bez pieczenia

Deser bez pieczenia- jabłecznik pod pianką na biszkoptach.  Idealny na nadchodzące ciepłe dni i nie tylko....
Plusy jabłecznika to fakt, że nie trzeba go piec, sprawdzać czy ciasto urosło. Jabłecznik jest lekkim deserem o delikatnym smaku. 


Jabłecznik bez pieczenia
przepis:
- biszkopty
-duzy mus jabłkowy
-2 śnieżki
-3 łyzeczki żelatyny
-2 szkl. mleka
-3 galaretki cytrynowe


Na dno okrągłej tortownicy układamy biszkopty.... Pierwsza warstwa: 2 galaretki rozpuszczamy w gorącej w wodzie z godnie z przepisem na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie łączymy ją mikserem z masą oraz z 1 łyżeczką rozpuszczonej żelatyny. Gotowy mus jabłkowy przekładamy na tortownicę wyłożonej biszkoptami. Tak przygotowaną pierwszą warstwę wkładamy do lodówki, aby mus jabłkowy zastygł.. Druga warstwa: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie dodajemy 2łyżeczki rozpuszczonej żelatyny. Pozostawiamy do ostygnięcia. W tym samym czasie dwie śnieżki miksujemy z 2 szklankami mleka. Gdy galaretka jest zimna łączymy szybko z śnieżkami i energicznie mieszamy. Przelewamy na zastygniętą masę jabłkową. Wkładamy ciasto do lodówki, aby całość zastygła. Przed podaniem nasze ciasto można przyozdobić kakaem, startą czekoladą itd. Smacznego

7 komentarzy:

  1. super smakowiie wygląda na pewno skorzystam z przepisu gdyż pieczenie mi się nie udaje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a więc polecamy bo naprawdę ciacho jest bardzo dobre:) pozdrawiamy

      Usuń
  2. mus jabłkowy jest z naszej spiżarni:)jednak taki mus można dostać prawie wszędzie:P

    OdpowiedzUsuń
  3. mus jabłkowy to po prostu jabłka ugotowane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile tego musu(g)? W jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my daliśmy taki duży litrowy słoik , a żelatynę rozpuszczamy w ok.75ml wody

      Usuń