I chyba jest to najprostsze ciasto na świecie. Szybko się je robi, mega dobrze smakuje, więc nie trzeba się za nie wstydzić przed gośćmi i dzięki temu, że ciasto, a może raczej duże ciacho zawiera dużo rabarbaru nie jest on wcale słodki :D
ciasto rabarbarowe
przepis:
-2 szkl. mąki
-1/4 szkl. cukru
-150 g masła
-1/4 łyżeczki soli
+około 0,5 kg rabarbaru lub 2 wersja ok. 0,5 kg mieszanki owoców(np. rabarbar +truskawki)
+ 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl cukru
+ 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki
białko do smarowania i cukier perlisty
Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę i schować do lodówki ( na około 1 h) przykrywając folią. Rabarbar obrać i pokroić na drobne kawałki. Dodać cukier oraz mąkę. Schłodzić w lodówce.
Stolnicę oprószyć mąką. Gotowe ciasto rozwałkować na kształt koła o średnicy 25 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta wyłożyć rabarbar (w razie potrzeby odlać sok z rabarbaru). Boki ciasta zwinąć do środka, zostawiając szeroki okrąg wyłożonego rabarbaru. Boki ciasta wysmarować białkiem oraz posypać perlistym cukrem
Piec w temp. 180 stopni około 40-45min. Pod koniec pieczenia włączyć termoobieg, aby ciasto było zrumienione. Ciasto łatwo się kruszy, więc pozostawić na blasze do ostygnięcia. Smacznego :D
Ciasto wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńZazdroszcze talentu kucharskiego bo ja mam do tego dwie lewe rece :(
ciacho jest naprawdę proste :D
Usuń