poniedziałek, 3 czerwca 2013

ciasto rabarbarowe

Rabarbar- takie zielone łodygi, a ile można zrobić pysznych rzeczy: drożdżówe, kompocik, ciastka francuskie, odkryliśmy nawet lody :D A, że sezon na to warzywo jest ( człowiek jednak całe życie się uczy bo nie wiedzieliśmy, że te śmieszne łodygi to warzywo :) musieliśmy wykorzystać je w kuchni.
 
I chyba jest to najprostsze ciasto na świecie. Szybko się je robi, mega dobrze smakuje, więc nie trzeba się za nie wstydzić przed gośćmi i dzięki temu, że ciasto, a może raczej duże ciacho zawiera dużo rabarbaru nie jest on wcale słodki :D
ciasto rabarbarowe
przepis:
-2 szkl. mąki
-1/4 szkl. cukru
-150 g masła
-1/4 łyżeczki soli
 
+około  0,5 kg rabarbaru      lub 2 wersja ok. 0,5 kg mieszanki owoców(np. rabarbar +truskawki)
+ 3/4 szkl. cukru                                             1/2 szkl cukru
+ 2 łyżki mąki                                                 2 łyżki mąki
 
białko do smarowania i cukier perlisty
 
Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę i schować do lodówki ( na około 1 h) przykrywając folią. Rabarbar obrać i pokroić na drobne kawałki. Dodać cukier oraz mąkę. Schłodzić w lodówce.
Stolnicę oprószyć mąką. Gotowe ciasto rozwałkować na kształt koła o średnicy 25 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta wyłożyć rabarbar (w razie potrzeby odlać sok z rabarbaru). Boki ciasta zwinąć do środka, zostawiając szeroki okrąg wyłożonego rabarbaru. Boki ciasta wysmarować białkiem oraz posypać perlistym cukrem
Piec w temp. 180 stopni około 40-45min. Pod koniec pieczenia włączyć termoobieg, aby ciasto było zrumienione. Ciasto łatwo się kruszy, więc pozostawić na blasze do ostygnięcia. Smacznego :D

 



2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda apetycznie!
    Zazdroszcze talentu kucharskiego bo ja mam do tego dwie lewe rece :(

    OdpowiedzUsuń