poniedziałek, 10 czerwca 2013

Truskawkowe wariacje

Szał truskawkowy zawitał w naszym domu. Już po raz enty przyrządziliśmy coś pysznego z tych cudnych owoców :D Tak jak z rabarbaru tak też z truskawek można zrobić dosłownie wszystko : dżem, lody, soki..... Wymieniać, a wymieniać.
Osobiście nasza święta trójca kocha truskawki i póki sezon trwa możemy jeść je na okrągło. Są pyszne, słodkie, a bez żadnych dodatków naprawdę zdrowe.... I jak to bywa w naszym domu wyczarowaliśmy 3 wariacje z truskawką w roli głównej. Lody, truskawki zapiekane pod kruszonką oraz tarta truskawkowa. Smakołyki proste, szybkie w przygotowaniu oraz smaczne podbiły nasze serca, podniebienia oraz brzusie :D
 
tarta truskawkowa
przepis:
-180 g mąki
-120 g masła
-60 g cukry pudru
-1 żółtko
+truskawki
+krem budyniowy lub dżem truskawkowy
+galaretka truskawkowa  
 
Spód na ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem, masłem i żółtkiem tworząc jednolitą masę. Ciasto włożyć do lodówki na około 1h. Ciasto wyłożyć na blaszkę do tartej, dokładnie oblepić boki i spód blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 200 stopniach około 15 min.
Gdy ciasto ostygnie nałożyć krem budyniowy lub dżem truskawkowy niskosłodzony :D Układamy przekrojone na pół truskawki, całość zalewamy galaretką. Całość włożyć do lodówki do zastygnięcia.
 
 
lody jogurtowo-truskawkowe
przepis:
-400 g truskawek
-400 g jogurtu greckiego
-5 łyżeczek cukru
 
Truskawki zblendować z cukrem na jednolitą masę. Dodać jogurt, wymieszać. Masę przelać do naczynia, przykryć i wstawić do zamrażalnika. Gdy masa zacznie się zamrażać, wyciągnąć ją i wymieszać energicznie łyżką ( aby uniknąć dużych grudek lodu powtórzyć etap mieszania około 2-3 razy). Przełożyć do foremek lub pozostawić w naczyniu. Zamrozić. Pół godziny przed podaniem przełożyć lody do lodówki.  
 
truskawki pod kruszonką
przepis:
-100 g cukru
-100 g masła
-200 g mąki

+truskawki
+ ewentualnie cukier perlisty
 
 Mąkę, cukier i masło zagnieść, aby powstała tzw. kruszonka. Truskawki obrać z szypułek i umyć, Jeżeli są duże pokroić na kawałki. Truskawki przełożyć do małych żaroodpornych naczyń. Posypać kruszonką oraz cukrem perlistym. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor
 

6 komentarzy: