My postawiliśmy na połączenie pistacji z klasycznym przepisem :) Zrezygnowaliśmy z sosu, gdyż chcieliśmy, aby pistacje były wyczuwalne w smaku :) Mniam
Pistacjowa panna cotta
Przepis podstawowy:
-250 ml mleka
-250 ml śmietany 36 %
-3 łyżki cukru
-3 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
-garść pistacji
Do małej ilości ciepłej wody dodajemy żelatynę. Mieszamy. Pozostawiamy na około 10 min. Pistacje obieramy i blendujemy bardzo drobno. Mleko, śmietanę, cukier i pistacje gotujemy na małym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia. Pozostawić do wystygnięcia. W kąpieli wodnej napęczniałą żelatynę rozpuścić ciągle mieszając, a następnie dodać do naszej mieszanki. Tak przygotowaną panna cottę przelać do foremek. Włożyć do lodówki do zastygnięcia :) Przed podaniem włożyć foremki do kąpieli wodnej, aby naszą panna cottę ładnie wyciągnąć :) Udekorować pistacjami :) Smacznego
O jaaaaa! Narobiliście smaka!
OdpowiedzUsuńChyba sobie jutro zrobię! :)
Pychota :)
OdpowiedzUsuńaj i mi się zachciało
OdpowiedzUsuńhehhe.... :)
Usuńej dieta... no dieta... :D
OdpowiedzUsuńyyy...jaka dieta :) jak się skusisz na jeden mały deserek nic się nie stanie :)
UsuńDzisiaj dotarła bluza! Jest fantastyczna. Dziękuję!!!
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :) pozdrawiam
Usuń