poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Panna cotta- deser warty grzechu :)

Panna cotta- pyszny deser warty grzechu :) Można podać go klasycznie (z sosem malinowym) lub troszkę pobawić się smakiem i dodać czegoś fajnego do podstawowego przepisu lub spróbować inny sos :) Kombinacji z takim deserem jest wiele, więc zachęcamy do próbowania nowości :)


 
My postawiliśmy na połączenie pistacji z klasycznym przepisem :) Zrezygnowaliśmy z sosu, gdyż chcieliśmy, aby pistacje były wyczuwalne w smaku :) Mniam
 
 

Pistacjowa panna cotta
Przepis podstawowy:
-250 ml mleka
-250 ml śmietany 36 %
-3 łyżki cukru
-3 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
-garść pistacji

Do małej ilości ciepłej wody dodajemy żelatynę. Mieszamy. Pozostawiamy na około 10 min. Pistacje obieramy i blendujemy bardzo drobno. Mleko, śmietanę, cukier i pistacje gotujemy na małym ogniu. Po zagotowaniu  ściągnąć z ognia. Pozostawić do wystygnięcia. W kąpieli wodnej napęczniałą żelatynę rozpuścić ciągle mieszając, a następnie dodać do naszej mieszanki. Tak przygotowaną panna cottę przelać do foremek. Włożyć do lodówki do zastygnięcia :) Przed podaniem włożyć foremki do kąpieli wodnej, aby naszą panna cottę ładnie wyciągnąć :) Udekorować pistacjami :) Smacznego


10 komentarzy: