składniki:-2 jajka
-120g masła
-0,5 szkl. cukru pudru
-5 łyżek cukru
-szczypta soli
-1 i 2/3 szkl maki pszennej
-migdały w płatkach
Z jednego jajka oddzielamy białko od żółtka (białko posłuży do posmarowania palców). W miseczce za pomocą miksera łączymy masło z cukrem pudrem, cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy jajko oraz żółtko. Miksujemy około 2 minut. Dodajemy mąkę do masy. Mieszamy. Powstałe ciasto zawijamy w folię spożywczą, władamy do lodówki na całą noc.
Po schłodzeniu ciasto dzielimy na dwie części. Jedną porcję wkładamy do lodówki, drugą natomiast formujemy. Stolnice posypujemy mąką ,odrywamy część ciasta i formujemy wałeczek chudszy od palca. Małym nożykiem lekko nacinamy w dwóch miejscach odwzorowując naturalne zgięcia palców, smarujemy paluchy białkiem. W miejscu paznokcia umieszczamy płatek migdała , mocno dociskamy. Paluchy przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Palce piec w temp. 200 stopni przez ok. 10 minut. SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz