czwartek, 22 listopada 2012

Pancakesy z dżemem dyniowo- jabłkowym

Razem z mamą uwielbiamy takie dni kiedy tata ma wolne w tygodniu, gdyż wtedy całą rodzinką możemy coś upichcić w kuchni. Dziś zgodnie podjęliśmy decyzję o zrobieniu miękkich placuszków tzw. Pancakes-ów. Te miękkie, puszyste placuszki bardzo szybko się wykonuje, a jeszcze szybciej zajada. … Najlepiej smakują z konfiturą, my jednak podaliśmy je z dżemem (z naszej spiżarni)  dyniowo- jabłkowym z cynamonem i sokiem z cytryny oraz goździkami. Mniam

 
 
przepis:
-2 jajka
-80-100 g rozpuszczonego masła
-2 szklanki mąki
-1,5 szklanki mleka
-4 łyżeczki kwaśnej śmietany
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Masło rozpuścić w rondelku. Do miski wbić jajka, następnie dodać mąkę, mleko, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia i na końcu rozpuszczone masło. Dokładmie wymieszać mikserem. Ciasto nalewać na rozgrzaną , suchą powierzchnie patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Placuszki mają być niewielkie i pulchne. Ułożyć na talerzu  w piramidę przekładając kwaśna konfiturą lub w dowolnej kompozycji.
 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz