sobota, 10 listopada 2012

Rogale Świętomarcińskie – w naszym wydaniu

  Ach te smaczne, mięciutkie rogaliki kuszą swoim wyglądem w każdej cukierni. Wiadomo można się skusić i kupić rogalika, ale czyż nie jest lepszą frajdą zrobić  je samemu w domku. W tym roku skusiliśmy się by zrobić takie rogale samemu, dzięki temu, że w naszym domu mamy rodowitego Poznaniaka (naszego małego krasnala), więc nie możemy zapomnieć o tradycji Poznańskiej, jakim jest Rogal Marciński. Kręcenie ciasta, wyjadanie masy oraz samo przygotowanie tych pyszności sprawiło nam wiele śmiechu, a ich kosztowanie było uwiecznieniem naszej ciężkiej, lecz miłej pracy. Mamy nadzieję, że również w waszych domach pojawi się taki rogal na niedzielnym stoleJ SMACZNEGO

 

składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżka cukru
- 25 g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- gotowa masa makowa
- orzechy włoskie, migdały

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki i wtedy pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć obfitą porcję masy makowej , uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 200 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu polukrowac i posypac rozdrobnionymi orzechami i migdałami .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz