składniki:
-500g mąki pszennej-250g margaryny
-90g cukru pudru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 żółtka
-3 łyżki śmietany
-ok. 3 kg miękich jabłek
-3 łyżki cukru
-1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki cukru
-2 białka
Składniki na ciasto szybko zagniatamy na jednolitą mase(margaryna, żółtka oraz śmietana muszą być schłodzone). 2/3 ciasta nakładamy na blaszkę i wsadzamy do lodówki na 1 godzinkę, resztę ciasta chowamy do zamrażarki. Jabłka obieramy ze skórki , usumamy gniazda nasienne i kroimy na bardzo cieniutkie plasterki (muszą byc naprawdę cienkie), dodajemy cynamon, mąkę i cukier. Mieszamy uważając, żeby niepołamać pokrojonych jabłek. Ciasto wyciągamy z lodówki i układamy grubą warstwę jabłek, mocno przyciskając. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodając 2 łyżki cukru. Ubite białko nakładamy na powietrzchnię jabłek. Na wierzch zcieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy około 70 min. w temp. 160 stopnii. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz