piątek, 16 listopada 2012

Szarlotkowy zawrót głowy

Kiedy jest tak szaro na dworze, a temperatura jest bliska zeru nasze nastroje zmieniają się w skrajności w skrajność. No bo jak tu sięcieszyć, gdy jest tak brzydko. Wiadomo nie od dziś, że słodka rozkosz potrafi zdziałać cuda. Naszą receptą na poprawienie nastroju jest ciacho i to nie byle jakie ciacho- szarlotka. Ciasto te jest ucztą dla podniebienia, kusi zapachem cynamonu oraz dużą ilością jabłek. Obłędnie wygląda i obłędnie smakuje. Mniami

 składniki:
-500g mąki pszennej
-250g margaryny
-90g cukru pudru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 żółtka
-3 łyżki śmietany

-ok. 3 kg miękich jabłek
-3 łyżki cukru
-1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżki mąki pszennej

-2 łyżki cukru
-2 białka
 
 


 Składniki na ciasto szybko zagniatamy na jednolitą mase(margaryna, żółtka oraz śmietana muszą być schłodzone). 2/3 ciasta nakładamy na blaszkę i wsadzamy do lodówki na 1 godzinkę, resztę ciasta chowamy do zamrażarki. Jabłka obieramy ze skórki , usumamy gniazda nasienne i kroimy na bardzo cieniutkie plasterki (muszą byc naprawdę cienkie), dodajemy cynamon, mąkę i cukier. Mieszamy uważając, żeby niepołamać pokrojonych jabłek. Ciasto wyciągamy z lodówki i układamy grubą warstwę jabłek, mocno przyciskając. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodając 2 łyżki cukru. Ubite białko nakładamy na powietrzchnię jabłek. Na wierzch zcieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy około 70 min. w temp. 160 stopnii. Smacznego









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz