poniedziałek, 3 grudnia 2012

Piernikowe szaleństwo czas zacząć

Pierniki, pierniki, pierniki…. Któż ich nie kocha. Nasza rodzinka wręcz je uwielbia. Niestety, aby te aromatyczne ciastka były pyszne trzeba zrobić ciasto kilka tygodni przed świętami. A więc jest to ostatni dzwonek, aby zrobić ciasto na pierniki…. Nie możemy się doczekać jaki będzie wynik końcowy naszych  aromatycznych pierniczków.



przepis:
-0,5 kg mąki pszennej
-1 szkl. cukru
-250 ml miodu
-125g kostki margaryny
-2 jajka
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1/4 szkl. mleka
-2 opakowania przyprawy do pierników
-2 łyżki kakao
-szczypta soli

Cukier skarmelizować  w garnku, nastepnie odstawić garnek z ognia, dodać ostrożnie miód, margarynę oraz przyprawę do piernika, ciągle mieszając. Do miski wsypać przesianą mąkę, sodę, jajka, sól, mleko oraz kakao.Wszystkie składniki wymieszać razem z ciepłą masą przyrządzoną wcześniej. Wyrobić na jednolitą masę.W razie potrzeby dodać jeszcze mąki (ciasto powinno być lepkie i luźne, które po dłuższym czasie  zrobi się zwięzłe i twarde). Ciasto przełożyć do miseczki, przykryć ściereczką. Odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki.

Po okresie odstawienia pierniczki piec w temp.160-170 stopni na złoty kolor.

Dekerować wedle uznania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz