przepis:
-0,5 kg mąki pszennej
-1 szkl. cukru
-250 ml miodu
-125g kostki margaryny
-2 jajka
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1/4 szkl. mleka
-2 opakowania przyprawy do pierników
-2 łyżki kakao
-szczypta soli
Cukier skarmelizować w garnku, nastepnie odstawić garnek z ognia, dodać ostrożnie miód, margarynę oraz przyprawę do piernika, ciągle mieszając. Do miski wsypać przesianą mąkę, sodę, jajka, sól, mleko oraz kakao.Wszystkie składniki wymieszać razem z ciepłą masą przyrządzoną wcześniej. Wyrobić na jednolitą masę.W razie potrzeby dodać jeszcze mąki (ciasto powinno być lepkie i luźne, które po dłuższym czasie zrobi się zwięzłe i twarde). Ciasto przełożyć do miseczki, przykryć ściereczką. Odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki.
Po okresie odstawienia pierniczki piec w temp.160-170 stopni na złoty kolor.
Dekerować wedle uznania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz