Donut - amerykańskie pączki
przepis :
- 0,5 kg mąka
-50 gram drożdży
-1 szklanka mleka
-60 gram cukru
-50 gram masła
-4 łyżki wody
-3 żółtka
-szczyta soli
Drożdże zalać ciepłą wodą i dokładnie wymieszać z łyżką cukru, aż do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu. Następnie wymieszać w misce wszystkie składniki: mąkę, cukier, mleko, masło, żółtka, sól i drożdże, aż powstanie jednolita masa.Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. Kiedy ciasto wyrośnie, należy je rozwałkować na grubość ok. 1cm i wycinać za pomocą szklanki pączki – mniejszy otwór wycinamy kieliszkiem. Wycięte krążki znów przykryć i zostawić na kolejne 30 minut. Smażyć na głębokim tłuszczu z dwóch stron.Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz