poniedziałek, 21 stycznia 2013

burrito czyli smak meksyku

  Temperatura za oknem jest minusowa, jednak my dziś nie przejmowaliśmy się, że jest tak mroźnie, gdyż w kuchni mieliśmy istny meksyk. I to dosłownie. Mama krzątała się po kuchni psocąc się tacie, tata próbował robić w spokoju obiad, a ja po cichu podkradałem smakołyki z mej bajkowej kuchni. Było pełno śmiechu, mąki na podłodze i pełno sprzątania. Ale było naprawdę warto zrobić taki meksyk w domu, gdyż na obiad pojawiło się pyszne meksykańskie danie- burrito w pszennej tortilli. Pychota. Polecam wszystkim, którzy już tęsknią za latem. Kiss:*
 

placki tortilla
przepis:
-0,5 kg mąki
-0,5 łyżeczki soli
-2 łyzki oleju
-woda
Zagnieść składniki na ciasto z dodatkiem wody, powinno być takie jak na makaron dość twarde, a zarazem elastyczne. Podzielic na 8 części i cienko rozwałkować. Smażyć na suchej patelni z 2 stron kilkakrotnie obracając. Po usmażeniu przykryć, aby ciasto się sparowało.

farsz na burrito
przepis:
-0,4 kg miesa mielonego
-1 mały koncentrat pomidorowy
-1 papryka
-1 cebula czerwona
-1 cebula biała
-1 puszka fasoli czerwonej
-1 puszka kukurydzy
-sól, pieprz, cukier, oregano, tabasco lub sos piri piri
Mięsą podsmażyć na patelni. Następnie dodajemy pokrojąną w kostkę paprykę oraz cebulę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy koncentrat. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy fasolę oraz kukurydzę. Doprawiamy do smaku. Gotowy farsz zawijamy w placki tortilli. Jeśli ciasto tortilli jest zimne, gotowe burrito wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz