Drożdżówkiprzepis :
-1/2kg maki
-2łyżki cukru
-50g drożdży
-1szkl mleka
-Cukier waniliowy
-2 jajka
-łyżka masła
Do ciepłego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże
oraz kilka łyżek mąki (my daliśmy około 3 łyżek). Wszystko wymieszać i
pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 15min. Masło roztopić.
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier waniliowy, jajka oraz
zaczyn z drożdży. Wymieszać, następnie
dodać rozpuszczone masło. ciasto wyrobić. Pozostawić ciasto pod przykryciem do
wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. Grubość ciasta ma mieć około 2cm. Następnie szklanką wycinamy krążki. Nasze krążki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 20 min., aby ciasto jeszcze troszkę wyrosło. Po upływie czasu smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem. Na nasze drożdżówki kładziemy co chcemy (może być to budyń, masa serowa, owoce. W naszym wypadu były to jabłka pokrojone w plasterki). Drożdżówki posypujemy kruszonką. Piec w temp 180stpni około 25min.Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz