Jak cudownie obudzić się i poczuć zapach pieczonego chleba. A jeszcze lepiej zajadać się nim. Tak oto rozpoczęliśmy niedzielny poranek z chlebkiem, które mama zrobiła. Pyszności
- 500g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 25g świerzych drożdży
- 200ml ciepłej wody
- 80ml oliwy
- ok.100g suszonych pomidorów- 2 łyżki ziół prowansalskich
Do miski wsypujemy mąkę oraz sól. Mieszamy. Dodajemy rozkruszone drożdże. Stopniowo dodajemy wodę oraz oliwę. Zagniatamy (ciasto musi być elastyczne). Pod koniec dodajemy zioła oraz suszone pomidorki. Przykrywamy nasze ciasto ściereczką i odstawiamy je na godzinę w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie formujemy je na bochenek. Następnie odstawiamy kolejny raz na 40min., przykrywając wilgotną ściereczką. Po upływie czasu pieczemy nasz bochenek w formie wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 220 stopni, ok. 30min. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz