piątek, 8 marca 2013

Dla królowej beza pavlovej

Dzisiaj post przeznaczony wyłącznie kobietom. Kobietki to dzięki wam jesteśmy na tym świecie. Potraficie robić kilka rzeczy na raz. Dbacie o nas, a w zamian nic nie oczekujecie. Kochacie nas bezgranicznie.
Kobieta- mama, żona, kobieta pracująca.
Drogie Panie- doceniamy wasz trud, ciężką harówkę jaką wykonujecie. Życzymy wam wszystkiego najlepszego - Piotr z tatą
PS. Droga mamusi Ciebie doceniamy najbardziej. Bo mimo, że jesteś malutka masz wielkie serce.

A tak uczciliśmy Święto Naszej Kobietki: Torcikiem Pavlovej dla Naszej Królowej:)
 

Beza Pavlova
przepis:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej ( ew. ziemniaczanej)
- 1 łyżeczka octu winnego
- śmietana kremówka
- owoce

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, mąkę i ocet. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy przygotowana masę na kształt kopca. Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok. 180°C , po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do ok. 130°C i pieczemy ok. 2 godziny. Na gotową bezę układamy ubitą śmietanę oraz  owoce.

 
 
 

6 komentarzy:

  1. super wlasnie sama chciałam zrobić ten tort tylko nigdy beza mi nie wychodzi :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowaliśmy kilka przepisów, pewno wyjdzie dzięki tej recepturze :)

      Usuń
  2. a ocet jest niezbędny?

    OdpowiedzUsuń
  3. do oryginalnej pavlovej zawsze używa się octu winnego jabłkowego. Ocet ten nie jest odczuwalny i nie zmienia smaku bezy.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. a mam takie pytanie te glany H&M pani synka to w jakim sa rozmiarze?

    OdpowiedzUsuń
  5. glany są w rozmiarze 24.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń