sobota, 30 marca 2013

Minibliny z pastą jajeczną oraz rzeżuchą

Białe święta wielkanocne? Tego jeszcze nie było:) Czas wyciągnąć sanki i z koszyczkiem śmigać do kościoła:) Mały joke..... Warto pomyśleć o wielkanocnym śniadanku. Wiadomo,że tradycja tradycją i na wielkanocnym stole nie może zabraknąć poświęconych potraw z  koszyczka, żurku, jajek, białej kiełbaski itd. Jednak warto troszkę przełamać tradycję i podać coś nowego od siebie. My proponujemy smaczne  placuszki  minibliny z pastą jajeczną oraz rzeżuchą.

 

Minibliny:
przepis
-100 g mąki pszennej
-1 jajko
-100 ml mleka
-5 g drożdzy
1/2 łyżeczki cukru
-1 łyżka klarowanego masła
-szczypta soli

Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem, cukrem, szczyptą soli, 2 łyżkami mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, rozpuszczone masło i ubite jajko. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia Blaszkę do muffinek smarujemy masłem i wlewamy ciasto na około 0,5cm i pieczemy ok. 10min w temp 200 stopni (na złoty kolor).

Gotowe bliny podajemy z pastą jajeczną (ugotowane jajka na twardo z majonezem oraz musztardą z różnymi dodatkami oraz przyprawami wg inwencji twórczej. Dodatkami w paście jajecznej mogą być: ogórki kiszone, por, papryka, łosoś, kapary). Bliny z pastą jajeczno udekorować można rzeżuchą, aby wyglądały świątecznie:)
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz