Minibliny:
przepis
-100 g mąki pszennej
-1 jajko
-100 ml mleka
-5 g drożdzy
1/2 łyżeczki cukru
-1 łyżka klarowanego masła
-szczypta soli
Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem, cukrem, szczyptą soli, 2 łyżkami mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, rozpuszczone masło i ubite jajko. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia Blaszkę do muffinek smarujemy masłem i wlewamy ciasto na około 0,5cm i pieczemy ok. 10min w temp 200 stopni (na złoty kolor).
Gotowe bliny podajemy z pastą jajeczną (ugotowane jajka na
twardo z majonezem oraz musztardą z różnymi dodatkami oraz przyprawami wg
inwencji twórczej. Dodatkami w paście jajecznej mogą być: ogórki kiszone, por,
papryka, łosoś, kapary). Bliny z pastą jajeczno udekorować można rzeżuchą, aby
wyglądały świątecznie:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz