poniedziałek, 29 kwietnia 2013

zupa z kalarepy

Kalarepka. Nam przez wiele lat kojarzyła się jako surowe warzywo, które się chrupie na przekąskę.


Jednak rok temu zmieniliśmy o niej zdanie. To właśnie rok temu odkryliśmy, że kalarepa to nie tylko surowe warzywo o dużej wartości odżywczych (posiada bardzo dużo witamin oraz minerałów. Najogólniej można powiedzieć, że to samo zdrowie), ale również warzywo nadające się na zupkę. Krem jest idealny na ciepłe dni, jest lekki, szybki w przygotowaniu i smakuje nie tylko dorosłym, ale dzieciaki chętnie zajadają się taką zupką:)



zupa z kalarepy
przepis:
-2 kalarepki
-1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
-koperek
-pęczek włoszczyzny
-sól, pieprz, szczypta cukru
-1 łyżka masła

Kalarepki obrać, pokroić w kostkę , zalać wodą, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz seler, posolić i gotować, aż wszystkie warzywa zmiękną. Całość zmiksować blenderem na puszysty krem. Krem przetrzeć przez sito. Dodać masło oraz doprawić solą pieprzem oraz szczyptą cukru. Dodać śmietanę oraz koperek. Podawać jako krem posypany koperkiem lub z dodatkiem makaronu. Smacznego

                 

2 komentarze:

  1. ja kocham kalarepę i chrupię często ;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc zupka napewno przypadnie dop gustu bo jest prosta do zrobienia i pyszna:D

      Usuń