poniedziałek, 13 maja 2013

Dla fanów majowego grillowania

Nie wiemy dlaczego tak się stało, że długi weekend majowy jest rozpoczęciem sezonu grillowego, przecież często w tych dniach jest zimno i pada :D W tym roku było podobnie, więc nie wnikamy, dlaczego akurat początek maja, a nie np. kwiecień jest tym okresem sezonu grillowania. Również nie rozumiemy tych stereotypów dotyczących grilowania- musi być kiełbasa, zimne napoje, karkówka, szaszłyki... . Dobre, ale ile razy można jeść to samo :D Chcemy przełamać tę tradycję grillowania. Dlaczego?
Po pierwsze również chcieliśmy zrobić grilla na świeżym powietrzu, ale jak to bywa pogoda się zepsuła, padało było zimno, więc wybraliśmy domowe zacisze i nasze dania były grillowane na patelni grillowej. Wiemy, że nie było tej magii. Ale było naprawdę pysznie.
Po drugie nikt nam nie proponował deseru prosto z grilla, a dlaczego? Nie mamy zielonego pojęcia. My wam proponujemy naprawdę fajny, prosty deser, który przełamie każde podniebienia.
Po trzecie nikt już nie powie, że karkówka z grilla jest nudna.

Więc jak już wspomnieliśmy zaplanowaliśmy grilla ( w sumie to tata zaplanował, wymyślił karkóweczkę w piernikowej marynacie oraz deserek), pogoda zaplanowała zrobić nam psikusa. I z grillowania na świeżym powietrzu byłby klops, gdyby nie fakt, że 3propozycje na grilla przez nas można zrobić w domku.
Pierwsza propozycja to tzw. minikebaby czyli mięso mielone wołowe, odpowiednio przyprawione na patyczkach od szaszłyków. Uwierzcie minikebaby były mega pyszne.
Daniem głównym była karkóweczka w marynacie piernikowej- po prostu miodzie.
I deser . Nie wyobrażamy sobie grilla bez chociaż małego deseru. A naszą słodkością były grillowane gruszki w syropie miodowo-cynamonowym z lodami. Obłędne.
Mamy nadzieje, że nasze propozycje grillowe przypadną wam do gustu

Piernikowa karkówka
przepis:
-karkówka
marynata:
-100 ml oleju
-2 łyżki musztardy
-2 łyżeczki przyprawy do piernika
-pieprz czarny kulki
-natka pietruszki
-białe wino wytrawne lub woda mineralna
 
Marynata: Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą konsystencję. Tak przygotowaną marynatę smarujemy dokładnie karkówkę. Po rozsmarowaniu, mięsko wkładamy do lodówki na ok. jedną dobę. Wrzucamy karkówkę na rozgrzany ruszt i solimy. Grillujemy z dwóch stron
 
minikebab
przepis:
-mieso mielone wołowe
-sól
-pieprz
-ostra papryka
-natka pietruszki
 
Mięso mielone wyrabiamy z przyprawami oraz z posiekaną natką pietruszki. Formujemy małe kuleczki. Następnie mięso wbijamy na patyczek od szaszłyków i rozciągamy po całości mocno przyciskając do patyczka. Grillujemy
 

Grillowana cynamonowa gruszka z lodami
przepis:
-dojrzałe gruszki
-2 łyżki masła
-1 łyżka miodu
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
-1/2 łyżeczki cynamonu
-lody

Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na dwu centymetrowe plastry, usuwając gniazda nasienne. W rondelku rozpuszczamy masło, dodając miód, cukier i cynamon. Mieszamy. Do przygotowanego syropu wrzucamy nasze gruszki, dokładnie mieszając by gruszki się nie rozpadły, a syrop obkleił nasze owoce. Tak przygotowane gruszki wkładamy do lodówki, aby syrop stężał. Grillujemy z dwóch stron na ok. 2minuty z każdej. Podajemy z kulką lodów. Smacznego


2 komentarze: