poniedziałek, 6 maja 2013

kawa i herbata

Gdy Nas ktoś bliżej pozna zauważy, że jesteśmy prawdziwymi łasuchami:) Bardzo lubimy sprawdzać nowe przepisy. A mama to szczególnie. Wystarczy, że w ręce wpadnie jej nowy przepis. Nie myślcie jednak, że było tak zawsze. Do słodkości nasza święta trójca od zawsze miała słabość, jednak mama zaczęła piec, gdy byłem w jej brzusiu. Wcześniej do pieczenia, gotowania miała dwie lewe ręce. Ale nie na darmo wzięła tatę za męża:) Wiadomo nie od dziś, że mężczyźni to najlepsi kucharze..... :)Ale odnośnie przepisu......
Mamę zaciekawił przepis na gruzińskie ciasto na herbacie. Więc w myślach analizowała jak to może smakować. Wiedzieliśmy, że następnego dnia ciacho pojawi się w naszym domu.  Wystarczyło spojrzeć na mamę, która o każdej porze mogłaby eksperymentować i próbować nowych przepisów.
 
ciasto herbaciane
 przepis:
-160 g masła
-200 g cukru
-4 żółtka
-500g mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki sody
-szczypta soli
-3 szklanki wody
-6 torebek herbaty
-200 g rodzynek
- garść orzechów
- 1 łyżeczka startej cytryny.

W garnuszku wstawiamy wodę. Gdy woda zacznie się gotować wsypujemy rodzynki oraz herbatę. Gotujemy około 3min.Przecedzić rodzynki. Przelać herbatę do 2 szklanek. Pozostawiamy do ostygnięcia. Cukier ucieramy z masłem na białą masę. Dodajemy żółtka oraz suche składniki: mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia.  Dodajemy dwie szklanki naparu herbaty. Mieszamy łyżką. Dodajemy nasze rodzynki, orzechy oraz inne bakalie. Ciasto wlewamy na małą blaszkę (wysmarowaną masłem). Pieczemy w 180 stopni około 50min. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku na około 5-10 min. Smacznego

2 komentarze:

  1. Mega! Poza tym u nas podobnie - dopiero ciąża i macierzyństwo skierowało mnie do kuchni ;) pozdrawiamy !

    OdpowiedzUsuń