Mamę zaciekawił przepis na gruzińskie ciasto na herbacie. Więc w myślach analizowała jak to może smakować. Wiedzieliśmy, że następnego dnia ciacho pojawi się w naszym domu. Wystarczyło spojrzeć na mamę, która o każdej porze mogłaby eksperymentować i próbować nowych przepisów.
ciasto herbaciane
przepis:-160 g masła
-200 g cukru
-4 żółtka
-500g mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki sody
-szczypta soli
-3 szklanki wody
-6 torebek herbaty
-200 g rodzynek
- garść orzechów
- 1 łyżeczka startej cytryny.
W garnuszku wstawiamy wodę. Gdy woda zacznie się gotować wsypujemy rodzynki oraz herbatę. Gotujemy około 3min.Przecedzić rodzynki. Przelać herbatę do 2 szklanek. Pozostawiamy do ostygnięcia. Cukier ucieramy z masłem na białą masę. Dodajemy żółtka oraz suche składniki: mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy dwie szklanki naparu herbaty. Mieszamy łyżką. Dodajemy nasze rodzynki, orzechy oraz inne bakalie. Ciasto wlewamy na małą blaszkę (wysmarowaną masłem). Pieczemy w 180 stopni około 50min. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku na około 5-10 min. Smacznego
Mega! Poza tym u nas podobnie - dopiero ciąża i macierzyństwo skierowało mnie do kuchni ;) pozdrawiamy !
OdpowiedzUsuńdziękujemy.... pozdrawiamy serdecznie
Usuń