poniedziałek, 30 września 2013

Sezon na gruszki rozpoczęty :)

Wiem, że ostatnio zaniedbujemy blog pod względem kulinarnym, ale jakoś nie możemy się zabrać za coś fajnego do jedzenia. Jesteśmy ciągle w biegu - dom praca, przedszkole i tak w kółko.


 Dziś jednak przystopowaliśmy i urządziliśmy przepyszny deser :)
Najważniejszym składnikiem są gruszki,które uwielbiamy pod każdą postacią :) Gruszki gotowane w syropie otulone kruchym ciastem -pychota :)


Gruszki w cieście
 Składniki:

Syrop do gotowania gruszek:
- cukier
- woda

Ciasto:
-250gram mąki
-150 gram masła
-100 gram cukru pudru
-szczypta soli
- 2 żółtka

+ 6 gruszek

dodatkowo: dżem lub powidła 

Gruszki obieramy. Wydrążamy gniazda nasiennie. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier- gotujemy na małym ogniu. Do syropu dodajemy gruszki- gotujemy 10 min. Wyciągamy nasze gruszki, pozostawiamy do ostygnięcia. 
Ciasto: łączymy wszystkie składniki. Ugniatamy. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto z lodówki- rozwałkowujemy na stolnicy.Kroimy w paski.  Do wydrążonych gruszek wkładamy odrobinę konfitury i zaklejamy ciastem, aby konfitura nie wypłyneła na wierzch. Oblepiamy gruszki ciastem- zaczynając od spodu. Z pozostałego ciasta wycinamy listki które przyklejamy do gruszek. Przygotowane gruszki smarujemy białkiem. Pieczemy około 20 min w temperaturze 200 stopni. Smacznego :)






6 komentarzy:

  1. No ładnie, to teraz mi w tyłek pójdzie to kruche ciasto ! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i co ja ci kochana mam powiedzieć- jak ja twoje ciastka zrobiłam w sobotę (dodałam czekoladę), dziś mieliśmy gruszki, a jutro pewnie coś innego wymyślimy :)

      Usuń
  2. prezentuje się cudnie, znowu zgłodniałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. aj aj aj....uwielbiam gruszki!!!Przepis wypróbuję na pewno:)!

    OdpowiedzUsuń