Dziś jednak przystopowaliśmy i urządziliśmy przepyszny deser :)
Najważniejszym składnikiem są gruszki,które uwielbiamy pod każdą postacią :) Gruszki gotowane w syropie otulone kruchym ciastem -pychota :)
Gruszki w cieście
Składniki:
Syrop do gotowania gruszek:
- cukier
- woda
Ciasto:
-250gram mąki
-150 gram masła
-100 gram cukru pudru
-szczypta soli
- 2 żółtka
+ 6 gruszek
dodatkowo: dżem lub powidła
Gruszki obieramy. Wydrążamy gniazda nasiennie. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier- gotujemy na małym ogniu. Do syropu dodajemy gruszki- gotujemy 10 min. Wyciągamy nasze gruszki, pozostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto: łączymy wszystkie składniki. Ugniatamy. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto z lodówki- rozwałkowujemy na stolnicy.Kroimy w paski. Do wydrążonych gruszek wkładamy odrobinę konfitury i zaklejamy ciastem, aby konfitura nie wypłyneła na wierzch. Oblepiamy gruszki ciastem- zaczynając od spodu. Z pozostałego ciasta wycinamy listki które przyklejamy do gruszek. Przygotowane gruszki smarujemy białkiem. Pieczemy około 20 min w temperaturze 200 stopni. Smacznego :)
No ładnie, to teraz mi w tyłek pójdzie to kruche ciasto ! <3
OdpowiedzUsuńi co ja ci kochana mam powiedzieć- jak ja twoje ciastka zrobiłam w sobotę (dodałam czekoladę), dziś mieliśmy gruszki, a jutro pewnie coś innego wymyślimy :)
Usuńpysznie:-)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :D
OdpowiedzUsuńprezentuje się cudnie, znowu zgłodniałam! :)
OdpowiedzUsuńaj aj aj....uwielbiam gruszki!!!Przepis wypróbuję na pewno:)!
OdpowiedzUsuń