Często i gęsto na instagramie lub facebooku widzę przygotowaną zupę dyniową. Ja też chcę, jednak nadal nie potrafię. W sumie źle się wyraziłam - robię wszystko zgodnie z przepisem, jednak nadal mi ona nie smakuje. W ogóle dynia kojarzy mi się z ohydnym kompotem z dzieciństwa z goździkami.
Więc cóż zrobić z dyni??? Zupę z dyni??? No way.
Piotras sugeruje, że potwory. Pochwalę się kiedyś zrobiłam placuszki dyniowe na słono i w miarę smakowały. Jednak nadal to nie to. Mąż zapragnął zrobić lody dyniowe. Mówisz masz mężu. Wychodzę z kuchni bo nie chcę widzieć tej katastrofy - pomyślałam :) Chłopina coś tam mieszał, miksował i następnego dnia mogłam spróbować tych smakołyków. I wiecie co??? Wyszły. Są rewelacyjne. Nie ma w nich goździków, które są traumą z dzieciństwa. Mężu szacuneczek- chylę czoła ;)
lody dyniowe
przepis:
1 szkl musu dyniowego
1 szkl śmietanki 36%
1 szkl mleka
4 żółtka
3 łyzki cukru brązowego ( użyliśmy muscovado jasnego)
3 łyżki syropu klonowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
gałka muszkatołowa
Mus dyniowy:
Dynię pokroić w kostkę, ułożyć skórką od spodu. Piec w 160 stopni (ok.1h) do miękkości. Gotową dynię obrać, zblendować oraz przetrzeć przez sito.
II etap:
Mikserem utrzeć żółtka z cukrem. Na kąpieli wodnej postawić miskę z utartymi żółtkami, dodać śmietanę i resztę składników, ciągle mieszając. Gdy konsystencja będzie gęsta, zdjąć z kąpieli wodnej. Do masy dodajemy mus dyniowy. Mieszamy. Taką przygotowaną masę chowamy na noc do lodówki. Następnego dnia masę miksujemy i wkładamy do zamrażalki. Masę trzeba mieszać co dwie godziny- do momentu całkowitego zamrożenia lodów. Lody podajemy z konfiturą. . Smacznego
przyznam, że jeszcze lodów dyniowych nie jadłam, będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie :)
UsuńUwielbiam kompot z dyni:D:D
OdpowiedzUsuńAlinaB-K
łeee ja nie :D
UsuńNo,a ja przyznam,że oprócz pestek dyni nie jadłam nic innego co jest związane właśnie z dynią ;)
OdpowiedzUsuńNo proszę, tego jeszcze nie było :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem bardzo ich smaku :)