Człowiek zarobiony czasu na nic nie ma, więc rzadko coś robimy słodkiego.
Jednak ogarnęliśmy się tym razem i postanowiliśmy podrzucić Wam fajny pomysł na halloween - jeżeli ktoś oczywiście obchodzi. Muffinkowe duchy będą hitem w noc halloweenową . Są strasznie smaczne, obrzydliwie kaloryczne i szybko znikają ze stołu. Nie pytajcie mnie ile to ma kalorii bo nie wiem. Chociaż raz nie zawsze można sobie pozwolić :) Smacznego
Muffiny czekoladowe
Przepis:
-250 gram mąki
-150 gram cukru
-120 gram masła
-100ml mleka
-1 jajko
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-sól
-1 łyżka kakao
-1/2 tabliczki czekolady
Krem:
-250 gram mąki
-150 gram cukru
-120 gram masła
-100ml mleka
-1 jajko
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-sól
-1 łyżka kakao
-1/2 tabliczki czekolady
Krem:
-400ml mleka
-1 budyń śmietankowy
-120 gram masła
-2 łyżki cukru
+
-czekolada gorzka
-czekolada biała
Jajko ubijamy. 100 gram masła ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, mleko mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli a na koniec pokruszona czekoladę. 12 foremek lub blachę do muffinów smarujemy pozostałym masłem, napełniamy ciastem i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Następnie przygotowujemy krem, w tym celu przygotowujemy budyń i odstawiamy go do wystygnięcia. Masło ucieramy i powoli, stopniowo dodajemy budyń miksując na szybkich obrotach. Gotowy krem nakładamy na ostygnięte muffiny, następnie polewamy babeczki roztopiona białą czekoladą. Z roztopionej gorzkiej czekolady formujemy oczki i buźki.
-1 budyń śmietankowy
-120 gram masła
-2 łyżki cukru
+
-czekolada gorzka
-czekolada biała
Jajko ubijamy. 100 gram masła ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, mleko mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli a na koniec pokruszona czekoladę. 12 foremek lub blachę do muffinów smarujemy pozostałym masłem, napełniamy ciastem i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Następnie przygotowujemy krem, w tym celu przygotowujemy budyń i odstawiamy go do wystygnięcia. Masło ucieramy i powoli, stopniowo dodajemy budyń miksując na szybkich obrotach. Gotowy krem nakładamy na ostygnięte muffiny, następnie polewamy babeczki roztopiona białą czekoladą. Z roztopionej gorzkiej czekolady formujemy oczki i buźki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz