niedziela, 19 lutego 2017

Domowe bounty

Bounty jest dla mnie najlepszym batonem na świecie. Mimo, że kocham je tak bardzo , rzadko je jem. Z wielu względów- odrzuciłam cukier, więc od listopada, unikam białej śmierci, ten pyszny batonik w 57 gramach ma aż 278 kalorii. Ponadto pierwsze co pojawia się w tym batonie czytając na skład to -cukier, syrop glukozanowy i tłuszcz mleczny, serwatka w proszku, laktoza- a mleka również unikam. Jednak są sposoby na pyszne bounty, które można zrobić w domu. Głównym składnikiem oczywiście są wiórki.


Składniki:
baton
- szklanka mleczka kokosowego
-szklanka wiórek kokosowych
-1 łyżka miodu
-1 łyżka oleju kokosowego
-30 gram odżywki białkowej

czekolada:
- 2 łyżki oleju kokosowego
-1 1/2 łyżki kakao
-opcjonalnie miód


Baton:
Do rondelka na baton wlewamy mleczko kokosowe- część gęsta 2/3 szkl, plus częśc wodnista, gdy mleczko się rozpuści dodajemy resztę składników. Mieszamy. Gdy wszystkie składniki się połączą masę wylewamy do pojemnika i wkładamy na 1 h do lodówki. Po godzinie wyciągamy naszą masę, formujemy kulki.

Czekolada:
Rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao i miód, polewamy nasze batony. Całość wkładamy do lodówki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz