niedziela, 26 lutego 2017

Budyń czy ryż na mleku.

Budyń i ryż na mleku kojarzą mi się głównie ze smakiem z dzieciństwa. Tak jak uwielbiam budyń od dziecka, tak za ryżem na mleku przepadam od niedawna . Dziś mam dla Was budyń i ryż na mleku- w wersji wegańskiej.



Budyń jaglany:
-1/2 paczki kaszy jaglanej
-mleko ryżowe bądź kokosowe
-truskawki

Kaszę jaglaną gotujemy na małym ogniu. Gdy się ugotuje wysypujemy z woreczka, dodajemy mleko ryżowe (ilość zależy od konsystencji, zatem lepiej nalać mniej  niż więcej). Gdy kasza zacznie się gotować , zdejmujemy ją z gazu. Kaszę blendujemy na gładką masę (jeżeli wolicie w wersji słodkiej dodajcie opcjonalnie miód). Do naszej masy dodajemy mus z truskawek.

Mus z truskawek:

truskawki gotujemy na małym ogniu, blendujemy. Jeżeli mus jest za wodnisty, możemy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie.


Ryż na mleku:
-1/2 paczki ryżu
-mleko ryżowe
- jabłka
-daktyle

Ryż gotujemy na mleku ryżowym ,uważając, aby się nie przypali. Gdy ryż się ugotuję przekładamy do naczynia. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. . Gorące jabłka przekładamy do naszego ryżu. Możemy opcjonalnie dodać daktyle i nasiona chia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz