Budyń i ryż na mleku kojarzą mi się głównie ze smakiem z dzieciństwa. Tak jak uwielbiam budyń od dziecka, tak za ryżem na mleku przepadam od niedawna . Dziś mam dla Was budyń i ryż na mleku- w wersji wegańskiej.
Budyń jaglany:
-1/2 paczki kaszy jaglanej
-mleko ryżowe bądź kokosowe
-truskawki
Kaszę jaglaną gotujemy na małym ogniu. Gdy się ugotuje wysypujemy z woreczka, dodajemy mleko ryżowe (ilość zależy od konsystencji, zatem lepiej nalać mniej niż więcej). Gdy kasza zacznie się gotować , zdejmujemy ją z gazu. Kaszę blendujemy na gładką masę (jeżeli wolicie w wersji słodkiej dodajcie opcjonalnie miód). Do naszej masy dodajemy mus z truskawek.
Mus z truskawek:
truskawki gotujemy na małym ogniu, blendujemy. Jeżeli mus jest za wodnisty, możemy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie.
Ryż na mleku:
-1/2 paczki ryżu
-mleko ryżowe
- jabłka
-daktyle
Ryż gotujemy na mleku ryżowym ,uważając, aby się nie przypali. Gdy ryż się ugotuję przekładamy do naczynia. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. . Gorące jabłka przekładamy do naszego ryżu. Możemy opcjonalnie dodać daktyle i nasiona chia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz